Hvad er en landingsside?
En landingsside er grundlæggende en dedikeret side på din hjemmeside, som dine potentielle kunder lander på direkte fra en ekstern kilde – som for eksempel en betalt annonce eller e-mail.
Landingssiden skal bringe brugeren videre fra annoncen eller e-mailen og forsøge, at konvertere brugeren fra besøgende til kunde. Din landingsside har ét formål og er meget målrettet og fokuseret på det ene specifikke resultat. Målet med landingssiden er at fremprovokere en konvertering ved hjælp af målrettet tekst, billeder og ‘Call-to-Action’-knapper.
Landingssider kan også laves til SEO-formål for at fange organisk søgetrafik. Ofte bruges ordet landingssider om sider der landes på efter betalte klik.
Mit navn er Kenneth Jonassen og jeg er specialist i Digital Marketing hos SEOhaj.
En landingsside spiller en kæmpe stor rolle i brugeroplevelsen og kunderejsen – og samtidigt har landingssiden en vigtig rolle, når det gælder at fremme en forudbestemt konvertering.
Alt for mange negligerer muligheden for at lave en vel-konverterende landingsside.
De to kilder til en landingsside:
Organisk søgning: Når en bruger finder din landingsside fra en organisk søgning, hvor du er blevet fundet i de organisk resultater. Den organiske landingsside skal besvare brugerens efterspørgsel og hensigten med søgningen.
Betalte klik: Landingssider til betalte klik (CPC) kommer ofte fra Google eller Facebook. De samme regler gælder egentlig for links fra mails, som for eksempel et nyhedsbrev. Når du modtager trafik fra betalte annoncer, har brugeren store kommercielle hensigter og er formentligt klar til at gennemføre en konvertering.
Din landingsside skal være optimeret og klar til at opfylde dette behov og designet skal sluse brugeren frem mod et mål. Det vil ofte være en god idé, at fjerne alle andre link-muligheder for brugeren.
Forskellen på en landingsside og en forside
En forside af en hjemmeside, er som indgangen til en stor virksomhed. Forsiden er hovedindgangen, hvor der er muligheder for at komme rundt i hele virksomheden. Ved indgangen er der mange muligheder for at komme rundt og se hele virksomheden. Der er gange og døre overalt og brugerne kan kanaliseres rundt i flere kontorer og bygninger.
Landingssiden er derimod meget mere præcis og nøjagtigt dét kontor i virksomheden, som brugeren leder efter. Her tilbydes alt som brugeren efterspørger og der sidder en medarbejder klar til at modtage konverteringen.

Kan en forside være landingsside?
Normalt nej. Men der er selvfølgelig altid undtagelser.
Har du for eksempel oprettet en enkeltsides-webside, specifikt som en side der skal konvertere besøgende – enten til at fange e-mails eller til at skaffe tilmeldinger til et event.
Så kan det selvfølgelig godt lade sig gøre, at bruge forsiden som landingsside. Men her kan man jo næsten også tale om, at forsiden er lavet som landingsside.
Er dit hjemmeside på mere end fire eller fem sider, fungerer din startside/forside normalt også som indgangsportal til resten af websitet.
Startsiden har for mange funktioner til at være fokuseret på én destinationssidekonvertering.
Eksempler på landingssider
Din landingsside kan være en side der har til formål, at skaffe e-mail adresser. Disse sider kaldes ofte Squeeze-sider eller Lead-magneter (*fra engelsk, Lead Magnets). Din landingsside kan også være en produktside, eller en side der promoverer en service-ydelse. De to vigtigste typer landingssider er:
- Leadgenerering landingsside
- Landingsside med klik
Hvis du laver en Leadgenererings-side, så skal du lave den med en formular på siden – og denne formular har kun ét eneste formål, at skaffe en e-mailadresse på din besøgende. Denne side kan sidde øverst (TOFU – Top of Funnel), midten (MOFU – Middle of Funnel) eller bunden af tragten (BOFU – Bottom of Funnel) afhængigt af hvor i salgstragten din leadgenerering hører hjemme.
TOFU Leadgenereringssider bruges ofte til sider med gratis downloads og giveaways. Det kan være whitepapers, e-bøger, webinars eller gratis indhold der teaser for den “store vare”. Hvis du er en webshop, der produkter i butikken, så kan du bruge TOFU til rabatter og specialtilbud.
Bruger du Leadgenering via e-mails, så skal du sørge for at have en god kommunikation klar, så du får opbygget et behageligt og direkte forhold til dine brugere.
Sådan laver du en landingsside
Når du laver en landingsside, skal du tænke på at du laver en selvstændig side – som muligvis er den eneste side dine besøgende ser. De har altså ikke været forbi din forside. De kan heller ikke komme til at researche for meget om dig, da du har fjernet browser-mulighederne på siden, så de ikke kan klikke på ‘Om os’, ‘forside’ eller andet. Alle de ønskede informationer, skal du sørge for at tilbyde på landingssiden. Alt der kræves fra brugeren for at foretage en konvertering.
Inden du laver din landingsside, skal du overveje hvad du vil opnå med siden.
- Hvordan vil du få besøgende til siden?
- Hvem skal besøge siden?
- Hvad vil du have dine besøgende til at gøre?
- Indfrier landingssiden sit løfte?
Hvis du ovenikøbet bruger penge på betalte annoncer, skal du sikre dig, at når brugeren lander på landingssiden, så giver du de bedste vilkår og den bedste chance for at få en konvertering. Ellers spilder du dine penge.

4 elementer din landingsside skal have
Når du skal igang med at lave din landingsside, er det vigtigt at du sørger for at tilfredsstille dine besøgenede. De har en klar forventning om, hvad de kommer til at se på din side. Derfor skal du sørge for, at din landingsside indeholder:
- Et unikt tilbud
Har du et fantastisk og unikt tilbud, der er tiltalende og lokkende, at brugeren får lyst til at handle? Brug tilbuddet i overskriften for at få opmærksomhed og opmuntre brugeren til at se resten af siden.
- Call to Action (CTA)
Måske er denne del, den allervigtigste på hele landingssiden. Sørg for, at din CTA-knap er tydelig og skiller dig ud fra resten af siden. Sørg for, at have mere en én knap. Som absolut minimum skal du have en knap over skillelinjen og igen nederst på siden.
- Fordele ved tilbuddet
Undgå, at sælge varen. Sælg hellere hvad jeg som forbruger kan, når jeg har din vare. Hvilke fordele giver den mig? Din kunde er med, om produktet er blødt, rundt, grønt eller rødt. Brugeren bekymrer sig om, hvordan det vil få dem til at føle.
- Social Proof
Dine kommende kunder bryder sig ikke om, at tage chancer når de handler eller forpligter sig online. Sørg for, at de kan se at andre har haft en oplevelse med din virksomhed og produkter. Det giver troværdighed og tillid til, at dit produkt vil opfylde deres behov.
Sådan øger du din konverteringsrate
Når du laver en landingsside, skal du du kun få brugerne til at gøre én ting. Undgå, at have for mange mål der skal indfries. Du skal have ét mål og ét link (CTA) de skal klikke på. Det giver den bedste konverteringsrate, at nøjes med kun ét link. Sider med mere end fem links, har en gennemsnitlig konverteringsrate på 10,50% sammenlignet med 13,50% for sider med kun ét link.
Få brugeren til at udføre én ting, og undgå at forvirre din besøgende. Undgå at tilbyde andre CTA’er eller links til andre sider end dér, hvor du ønsker, at brugeren skal gå hen.
Sørg for, at placere dit mål, CTA eller tilbud over skillelinjen, og gør det meget nemt forståeligt.
Så snart en bruger lander på siden, skal det være helt klart og tydeligt, hvad tilbuddet er. Brugeren skal ikke bruge hverken mus eller piletaster for at blive klogere. Er din side for slap eller ikke i direkte forlængelse af den annonce der er blevet klikket på – vil brugerne opleve besøget som frustrerende og de vil klikke væk.
Husk at dine besøgende ikke læser hvad du skriver, som de læser en bog. Når vi læser tekster online, skimmer vi teksten og læser overskrifter. Brugerne vil gerne se fremtrædende søgeord og sætninger, de genkender. Så sørg for, at placere dit tilbud og dine fordele i dine overskrifter og underoverskrifter for at få opmærksomhed.
Formålet med siden er at få brugeren til at fuldføre en konvertering. Undgå at have andet på siden, der kan fjerne opmærksomheden eller forvirre. Alle elementer på siden skal understøtte det samme CTA-mål.
Den første CTA skal være over skillelinjen, så den kan ses, så snart brugeren kommer ind på landingssiden. Hvis din side er lang, skal du altid gentage din CTA flere gange undervejs og til sidst. Sørg for, at du aldrig efterlader din besøgende uden et sted at tage hen.
Fjern de sædvanlige navigationsmuligheder og få en begrænset version af din landingsside. Det vil forbedre din konverteringsrate.
En bruger skal altid kunne se, hvem du er og hvem de handler med. Dette skal være tydeligt, så snart de lander på siden.
Din landingsside skal loade hurtigt og må ikke være langsommere end 2,5 sek. om at indlæse. Er din side langsommere end 3 sekunder koster det enormt på konverteringsraten.
Succesfulde virksomheder vi har hjulpet med online annoncering







